Padi
KETERANGAN AM
Nama Biasa : Padi
Nama Saintifik : Oryza sativa L.
Keluarga : Oxalidaceae
Asal :
Padi dikatakan berasal dari daerah lembah Sungai Gangga dan Sungai Brahmaputra dan dari lembah Sungai Yangtse . Di Afrika, padi Oryza glaberrima ditanam di daerah Afrika barat tropika.
Kawasan Utama Tanaman :
Tanaman Padi boleh didapati di beberapa negeri di Semenanjung Malaysia terutama di negeri-negeri Kedah, Selangor, Pelis dan Pulau Pinang.
Kandungan Zat Makanan :
Kandungan | Beras tidak digilap | Beras digilap |
Protin (g) | 8.0 | 7.1 |
Karbohidrat (g) | 76.0 | 79.0 |
Lemak(g) | 1.8 | 0.5 |
Serabut (g) | 0.5 | 0.4 |
Kalsium (mg) | 53.0 | 11.0 |
Besi | 4.4 | 1.4 |
Fosforus (g) | 195 | 118 |
Kalium (mg) | 59 | 31 |
Natrium (mg) | 54 | 22 |
Vit. B1 (mg) | 0.38 | 0.11 |
Vit. B2 (mg) | 0.14 | 0.06 |
Niacin (mg) | 5.5 | 3.3 |
TANAMAN BOTANIA
Batang :
Berongga, tegak, 30-150cm tinggi Buku padat dan bengkak dan kerapkali bahagian bawah ruas berwarna samar atau unggu tua.
Daun :
Daun panjang dan lurus 10 - 20 daun yang mempunyai upih daun panjang. Ligul panjang, aurikel terdapat di bahagian pertemuan upih daun dan lai daun. Urat tengah daun ketara, kadang kala berbulu.
Akar :
Sistem akar adventitius Akar bertukar warna dari putih ke perang apabila berlaku proses pengoksidan dalam tanah.
Bulir :
Padat, bermula dari pangkal batang keluar daripada upih daun pengasuh. Mempunyai 1-7 cabang.
Spikelet :
Terdiri daripada kelompok sekam (glume), kulit padi (lemma mandul & Palea) dan organ pembiakan.
Bunga :
Terdiri daripada lemma dan palea (kulit padi), 2 lodicule, 6 stamen di keliling ovari.
Biji :
Ditutupi oleh lemma dan palea (kulit padi) Lapisan luar dedak (pericarp) berwarna putih atau perang.
Pendebungaan :
Pendebungaan padi adalah secara sendiri.
Kultivar / Klon :
Ciri-Ciri
|
MR 84
|
MR 159
|
MR 167
|
MR 185
|
MR 219
|
Luar Musim | 125 | 120 | 121 | 115 | 111 |
Musim Utama | 115 | 116 | 104 | 112 | 105 |
Luar Musim | 138 | 134 | 130 | 125 | n.a |
Musim Utama | 124 | 125 | 124 | 122 | n.a |
Bil. tangkai/perdu | 13-17 | 12-16 | 15-17 | 13-16 | n.a |
Bil. spikelet/tangkai | 130 | 126-138 | 118-127 | 140 | 150 |
Spikelet Bernas (%) | 84 | n.a | n.a | 90 | 63.4 |
Berat 1000 biji (g) | 26 | 25.7 | 23.7 | 25.3 | 27.11 |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | 4.0-6.2 | 3.9-6.7 | 4.5-5.8 | 5.0-7.0 | 5.9-10.73 |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | Sederhana | Sederhana | Sederhana | n.a | n.a |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | Rintan | Rintan | Rintan | Rintan | Rintang |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | Rentan | Rentan | Rentan | n.a | Rintang |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | Rentan | Rentan | Rentan | Sederhana | Sederhana |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | Rentan | Rentan | Rentan | Sederhana | Sederhana |
Hasil Pengeluaran (tan/ha) | Rentan | Rentan | Rentan | n.a | Sederhana |
Green Plant Hopper (PMV) | Sederhana | Rintang | Rentan | Sederhana | Sederhana |
KEPERLUAN TANAMAN
Suhu :
Tanaman padi sesuai pada suhu 20°C-33°C dan purata hujan sebanyak 200-300 mm/bulan.
Tanah :
Padi tumbuh di tanah jenis lempung,lempung berkelodak, lom lempung dan lempung berpasir dan mempunyai pH tanah sekitar 5.5 - 6.5.
AMALAN KULTUR
Penyediaan Tanah :
Hapuskan rumpai sebelum dan selepas membajak. Baiki batas, parit dan tali air selepas menuai. Membajak 2 - 3 kali. Merata tanah sawah untuk mengawal paras air seluruh petak.
Penyediaan Benih :
Sedia benih pra-cambah : Rendam benih selama 24 jam, buang air dan sejatkan selama 24 jam (untuk MR 219, rendam benih selama 48 jam).
Penyediaan Tapak Semaian :
Untuk sistem mengubah, tabur benih pra-cambah sekata di atas tapak semaian. Untuk sistem mengubah berjentera, tabur benih pra-cambah dalam kotak-kotak semaian yang sesuai.
i) Sistem Tabur Terus - Tabur benih pra-cambah secara manual atau menggunakan mesin penyembur dengan kadar benih 150 kg/ha
ii) Sistem Mengubah - Kadar benih ialah 25 kg/ha untuk sistem mengubah secara manual dan 50 kg/ha jika menggunakan mesin mengubah.
Jarak tanaman ialah 25 x 25 cm. Guna anak benih berumur 25 hari. Mengubah 2 - 3 anak pokok/lubang secara manual atau jentera
mengubah.
Pembajaan :
Pengesyoran kadar baja berbeza mengikut zon kawasan padi dan ianya berdasarkan analisis tanah dan sistem DRIS (Diagnostic Recommended Integrated System).
Zon
|
Hasil Sasaran (t/ha) | ||||||||
5.5 | 7.5 | 10 | |||||||
Kadar Baja (kg/ha) | |||||||||
N | P2O5 | K2O | N | P2O5 | K2O | N | P2O5 | K2O | |
KADA, KETARA & Kemasin Semerak | 90 | 40 | 50 | 130 | 60 | 100 | Potensi Terhad | ||
PBLS | 90 | 40 | 40 | 120 | 60 | 100 | 170 | 80 | 150 |
MADA | 90 | 40 | 40 | 120 | 60 | 100 | 170 | 80 | 140 |
Seberang Perak | 90 | 40 | 40 | 120 | 60 | 100 | 170 | 80 | 150 |
Seberang Perai | 90 | 40 | 40 | 120 | 60 | 100 | 170 | 80 | 150 |
Kerian Laut | 90 | 40 | 40 | Potensi Terhad | Potensi Terhad | ||||
Kerian Darat/Sg. Manik | 90 | 40 | 80 | Potensi Terhad | Potensi Terhad |
Masa pembajaan adalah seperti berikut :
Masa Penggunaan | Jenis Baja | % Baja Disyorkan |
15 - 20 HLT | Baja Campuran Subsidi | 100% |
35 - 40 HLT | Urea | 100% |
50 - 60 HLT | Sebatian* | 50% |
70 - 75 HLT | Sebatian* | 50% |
Pengurusan Air :
Sistem pengurusan air sempurna bagi tanaman padi akan :
- Membekal air yang mencukupi
- Menahan air di dalam setiap lot
- Membuang air dari ladang
Keperluan Air di Peringkat Tumbesaran Pokok Padi :
HLT | Peringkat Tumbesaran Padi | Tahap keperluan Air |
30 | Baja Campuran Subsidi | Amat Mustahak |
40 | Beranak Aktif | Mustahak |
60 | Beranak Tidak Aktif | Mustahak |
70 | Pembetulan Bulir | Mustahak |
80 | Bunting | Amat Mustahak |
100 | Terbit dan Bersusu | Amat Mustahak |
115 | Matang | Tidak Mustahak |
130 | Tuai | Tidak Mustahak |
Teknik Pengurusan Air Bagi Sistem Tabur Terus :
Peringkat | Paras Air |
Merotor | 5 cm |
1 hari sebelum tabur benih | Semua air disaliri keluar |
7 - 10 hari selepas tabur | 3 - 5 cm |
15 - 20 hari sebelum penuaian | Semua air disaliri keluar |
PENGURUSAN PEROSAK
Pendekatan Pengurusan Perosak Bersepadu Melibatkan :
- Penggunaan varieti rintang
- Amalan kultural
- Pengawasan dan ramalan perosak
- Kawalan biologi
- Penggunaan kimia secara bijaksana
Penyakit :
Penyakit yang sering menyerang padi adalah seperti berikut :
Penyakit
|
Tanda-tanda
|
Kawalan
|
Karah Padi (Pyricularia oryzae) |
Berbentuk lonjong dan runcing di hujung, pada daun, tangkai dan buah padi. | 1. Guna varieti rintang. 2. Rawat benih dengan racun kulat (benomil, thiram) 3. Sembur dengan endiphenfos dan benomil. 4. Elakkan penggunaan baja N berlebihan. |
Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris) | Bintik berwarna kelabu kehijauan bundar pada seludang atau upih daun. | 1. Elakkan penggunaan baja N berlebihan. 2. Sembur dengan racun monuren, benomil. |
Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas campestris) | Bintik kecil yang basah di tepi daun. Bintik-bintik membesar dan daun menjadi kuning dan layu. Diperingkat teruk, tepi daun berombak. | 1. Guna varieti rintang. 2. Elakkan penggunaan baja N berlebihan. |
Penyakit Merah Virus (Virus) |
Pokok bantut, warna daun merah atau jingga dan daun berpintal. | 1. Guna varieti rintang. 2. Kawal pembawa virus (bena hijau) dengan racun BPMC atau propoxur. 3. Musnahkan pokok berpenyakit. |
Serangga :
Serangga yang biasa menyerang padi adalah seperti berikut :
Perosak
|
Tanda-tanda
|
Kawalan
|
Benang Perang (Nilaparvata lugens) | Daun menjadi kuning dan kering dengan simptom yang dinamakan "hopper burn" | 1. Guna varieti rintang 2. Sembur dengan BPMC atau ethofenprox. 3. Keringkan sawah apabila serangan teruk. |
Kutu Bruang (Scotinophara coarctata) | Nimpa dan dewasa menghisap batang di paras air. Pokok bantut dan buah padi tidak menjadi. Jika serangan teruk, pokok layu dan kering. | 1. Hapuskan semua rumpai. 2. Bajak tunggul-tunggul jerami selepas tuai. 3. Sembur dengan BPMC |
Rumpai :
Rumpai boleh dikawal menggunakan jentera atau racun.
TUAIAN DAN PENGENDALIAN HASIL
Kematangan :
Padi biasanya mengambil masa di antara 105 - 125 hari selepas penanaman iaitu 80% buah masak bergantung kepada varieti.
Kaedah Tuaian :
Tuaian padi adalah melalui kaedah jentuai atau secara manual.
Pengendalian Hasil :
Padi yang dituai mesti dikeringkan ke tahap 14% kelembapan dalam tempoh 24 jam di bawah cahaya matahari atau mesin pengering.
EKONOMI
Jelapang
|
Purata Hasil
(tan/ha) |
Pendapatan Kasar (RM/ha)
|
Kos Pengeluaran
(RM/ha) |
Pendapatan Bersih (RM/ha)
|
MADA |
4.3
|
3861
|
1821
|
2040
|
KADA |
3.2
|
2874
|
1539
|
1335
|
IADP P. Pinang |
4.0
|
3592
|
2237
|
1355
|
IADP Krian/Sg. Manik |
3.0
|
2694
|
1685
|
1009
|
IADP Sbg. Perak |
4.0
|
3592
|
1999
|
1594
|
IADP Barat Laut Selangor |
5.2
|
4670
|
3097
|
1573
|
IADP Ketara |
4.1
|
3682
|
1817
|
1865
|
IADP Kemasin Semarak |
3.7
|
3823
|
1658
|
1665
|